beats by dre cheap

Prijedlog uskoro u parlamentarnoj proceduri: Popis stanovništva ipak 2011.?

image Popis stanovništva / ilustracija

24SI - Privremena komisija za pripremu prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. najkasnije bi 29. marta trebala svoj prijedlog proslijediti u parlamentarnu proceduru, što bi, ako zakon bude usvojen, omogućilo da se ove godine uradi i pilot popis.

Iako Komisija još nije glasala, prema procjenama njenog predjedavajućeg Branka Dokića, većina članova je saglasna sa dopunama zakona koji je jednom već pao u Parlamentu. Ako sve ostane kao sad, 2011. godine popisaće se svi državljani BiH, a posebno će se voditi kategorija ukupnog stanovništva BiH, koja po definiciji EUROSTAT-a podrazumjeva državljane BiH koji žive u BiH i koji su u inostranstvu, ali ne duže od godinu dana, te strane državljane koji žive u BiH duže od godinu dana.

Posebnim članom će se definisati popis ostalih državljana BiH i šta čini ukupno popisano stanovništvo. Za popis dijaspore nema političkih protivljenja, samo se još traži najracionalniji metod tog dijela popisa. Izjašnjavanje građana o pripadnosti naciji i vjeri biće dobrovoljno, dok će izjašnjavanje o jeziku biti obavezno.

"Rezultatima ovog popisa će se dobiti podaci o tome gdje je ko živio 1991. godine, gdje se nalazi sada, da li želi da se vrati ili ostane gdje je sad... Ovaj dio se ne razrađuje direktno u zakonu, ali će biti dio popisnica. Nakon popisa 2011. godine imaćemo zaista realnu sliku kretanja koja su dešavala u nesretnom periodu iza nas i na osnovu kojih ćemo moći praviti strategije i razvojne planove", procjenjuje Dokić.

Članovi privremene komisije u četvrtak će imati svoj redovni sastanak uz radionicu sa predstavnicima EUROSTAT-a, što predstavlja priliku da se još jednom razjasne sve nepoznanice.

Dijaspora će se popisivati ili u domaćinstvima u BiH kojima pripada, gdje bi se podaci dobivali od njihovih članova domaćinstva ili tako da se državljani BiH popisuju na graničnim prelazima u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika kada inače u velikom broju dolaze u BiH. Ove dvije opcije su uglavnom prihvaćene, dok treća mogućnost, popis u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, još "visi u zraku".

"Ovo pitanje je još otvoreno jer bi to, po nekim procjenama, koštalo veoma mnogo, a mogu se očekivati veoma mali efekti", kaže Branko Dokić.

(24sata.info

KOLIKO NAS IMA ?
http://popis.blogger.ba
24/03/2010 11:17