beats by dre cheap

POPIS ZA EVROPU

Autor: Biljana Gagula   
utorak, 09 mart 2010 19:20

gospodska-ulica-novaU prvoj polovini 2011. godine u Republici Srpskoj trebalo bi da bude sproveden popis stanovništva, domaćinstava i stanova. Tako je predviđeno Zakonom o popisu stanovništva RS, čiji će se nacrt uskoro naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

Tim aktom, naveli su u Vladi RS, utvrđuje se sadržaj, priprema, organizacija i provođenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, nadležni organi za provođenje popisa i obaveze učesnika popisa, zaštita ličnih podataka sakupljenih popisom, te objavljivanje rezultata popisa i finansiranje popisa.

Nacrt zakona predviđa i da će se, neposredno nakon provedenog popisa, provesti kontrolni popis na reprezentativnom uzorku popisnih krugova radi ocjenjivanja obuhvata i kvaliteta podataka prikupljenih popisom.

Perica Rajčević, šef kabineta predsjednika Narodne skupštine RS i poslanik SNSD, kaže da je popis neophodan, jer je od zadnjeg popisivanja prošlo 20 godina, odnosno 15 od rata.

- To nije potrebno samo zbog preciznih podataka, prikupljenih po vjerskom, nacionalnom i jezičkom kriterijumu, već je popis i jedan od preduslova brojnih reformi, planova i koncepata - navodi Rajčević.

On se pita koliko smisla imaju razne strategije i reforme, ako se ne zna koliko ima stanovnika i kakva im je obrazovna i populaciona struktura u smislu pola, starosti i mjesta življenja.

Rajčević naglašava da je margina greške ogromna, jer se bavimo samo procjenama bez relevantnih pokazatelja.

- Drugi aspekt značaja popisa, o kojem niko ne priča i koji se namjerno zanemaruje, jeste to da ukoliko u BiH do 2012. ne obavimo popis, znači da od evropskih integracija nema ništa narednih deset godina. Popis obavljen samo u prve tri godine dekade je komapktibilan za pregovore s Evropskom unijom - rekao je Rajčević i dodao da ukoliko se ne uradi popis u cijeloj BiH, neće biti ništa ni od pregovora s EU.

On je naglasio da će BiH sama sebe blokirati na putu evropskih integracija suludom politikom iz Sarajeva. Utoliko je, kako kaže, ovaj zakon neophodniji, kako bi bar RS imala jasne pokazatelje na osnovu kojih može da pravi projekcije za svakodnevni kratkoročni i dugoročni ekonomski, demokrafski i svaki drugi razvoj.

Ševket Hafizović, potpredsjednik NSRS i poslanik SDA, kaže da bošnjački poslanici neće podržati ovaj nacrt zakona.

- To ne bi bio validan popis. Međunarodna zajednica je unaprijed kazala da to nije ništa drugo do bacanje para. Takvi podaci niti bi bili traženi, niti bi bilo čemu koristili - naglasio je Hafizović i dodao da još ima vremena da se Zakon o popisu stanovništva donese u parlamentu BiH.

Ognjen Tadić, poslanik SDS, kaže da se RS nikada nije odrekla prava da utvrđuje odnos prema najvažnijim standardima vezanih ne samo za Evropu, već i za civilizacijsko ponašanje, a jedan od tih standarda jeste periodičan popis.

- Jedna od specifičnosti vezanih za BiH jeste i nacionalni sastav, koji je direktno inkorporiran u Ustav, kako entiteta tako i same BiH. Besmisleno je u BiH praviti popis ako neće biti popisa u kojem se nalazi i pitanje nakon kojeg će biti poznat i nacionalni sastav u BiH - naglasio je Tadić i dodao da u Federaciji BiH postoje političke snage koje nikada nisu prihvatile Dejtonski sporazum iako su ga potpisale i oni ma šta mogli da učine, makar to značilo i neulazak BiH u EU, a da oštete RS oni će to uraditi.

Poslanici SDS-a, kako kaže Tadić, podržaće raspravu o popisu u RS, a da li će zakon biti prihvaćen ili ne, zavisi od onoga što će pisati u njemu.

 

Nacionalnost i vjera u posebnom članu

Nacrt zakona o popisu stanovništva RS 2011. godine predviđa izjašnjavanje o državljanstvu, nacionalnoj pripadnosti, materinjem jeziku i vjeroispovijesti, a posebnim članom se utvrđuje da građani ne moraju da se izjašnjavaju o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, o čemu će i sam popisni obrazac sadržavati pouku. Nacrt koji će se naći na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS, čiji početak je zakazan za 16. marta, uređuje finansiranje izvršenja poslova i zadataka popisa, za šta je neophodno ukupno 18 miliona maraka. U roku 30 dana po završenom popisivanju biće objavljeni prvi rezultati o brojnom stanju stanovništva RS i njegovom nacionalnom sastavu, kao i podaci o broju domaćinstava i stanova.

KOLIKO NAS IMA ?
http://popis.blogger.ba
10/03/2010 11:50