beats by dre cheap

Споран попис 2011. године

Datum: 13.12.2009 23:00
Autor: С. С.

ЗВОРНИК - Предсједник Центра за популациона и друштвена истраживања Стево Пашалић изјавио је јуче у Зворнику да је попис становништва у БиХ 2011. године веома споран.

Напоменувши да је остало нешто више од године за припреме за попис, а да закон о регулисању те области још није усвојен, додао је да је реалније у овом тренутку да пописа неће бити, с обзиром на то да је попис постао политички изазов у којем договора нема.

- Aко се попис не одржи, БиХ ће са Либаном и Сомалијом бити трећа од 233 државе или територије у свијету која неће обавити попис у другој декади 21. вијека. Без пописа БиХ неће бити укључена у међународну статистичку евиденцију, јер неће имати валидне податке, нити ће бити укључена у међународне развојне пројекте или друге планове и програме - упозорио је Пашалић.

Додао је да и сама БиХ неће имати релевантне податке на основу којих би могла да креира значајније програме.

Нагласио је да је изјашњавање становништва по мултиетничким, националним и вјерским обиљежјима сасвим природно, пожељно и неопходно јер је дефинисано према уставној категорији, због чега нико неће бити угрожен, ни оштећен.

- Подаци сваког пописа примјењиви су од пете до седме године, док у деветој години нису валидни, јер су измијењени и зато се попис и врши сваке десете године. У БиХ је од посљедњег пописа прошло скоро 20 година - истакао је Пашалић.

Додао је да чак и да није било ратних збивања, демографска структура становништва у ових 20 година била би значајно промијењена.

- A пошто су била ратна збивања, потпуно је неразумно да се користе подаци из 1991. године у погледу дефинисања конституисања институција власти што је заблуда која БиХ не доноси ништа прогресивно - нагласио је Пашалић.

KOLIKO NAS IMA ?
http://popis.blogger.ba
14/12/2009 10:56