beats by dre cheap

Изједначен број младих и старих


Datum: 05.11.2009 22:00
Autor: Ведрана Кулага

БAЊA ЛУКA - У Српској је готово изједначен број младог и старог становништва, а индекс старења прешао је критични праг што оставља бројне посљедице на цијело друштво.

Ово је за "Глас Српске" истакао професор демографије на Универзитету Источно Сарајево Стево Пашалић.

- Просјечна старост становништва у Српској знатно је већа него што је била у ранијем периоду, углавном због продуженог животног вијека људи и смањеног наталитета - рекао је Пашалић и додао да младо становништво чине особе до 20, а категорији старих припадају особе које имају више од 60 година.

Према подацима републичког Завода за статистику прије пет година, младо становништво у РС учествовало је у укупном броју становника са 22,6 одсто, а старије особе са 23,6 одсто. Да се овакво стање погоршава, говоре подаци да се наталитет у РС од 2002. године смањује, а стопа морталитета расте.

Пашалић је истакао да оваква демографска слика оставља врло упечатљиве посљедице по Српску.

- Оваква слика је неповољна по друштво у цјелини. Све се више оптерећују фондови пензионог осигурања, а мање је радно активног становништва - казао је Пашалић. У Српској има око 216.000 пензионера.

Додатни проблем, истиче он, представља континуирани одлазак становништва из РС у иностранство.

- Више становника одлази са ових простора него што се досељава. Из Српске одлази и радно способно становништво, те млађе генерације чиме се повећава број старе популације - казао је Пашалић.

У Српској је, каже он, потребно извршити попис становништва да би се, не само сазнао тачан број становника, него и удио старог и младог становништва.

Домови за старе

У Министарству здравља и социјалне заштите РС рекли су да у Српској постоје три установе за смјештај старих лица, и то у Бањој Луци, Источном Сарајеву и Приједору.

- У овим установама борави око 465 корисника, а капацитети нису у потпуности попуњени - казали су у овом Министарству и додали да се у наредном периоду неће градити нове установе за смјештај старих лица.

KOLIKO NAS IMA ?
http://popis.blogger.ba
06/11/2009 09:05