beats by dre cheap

Probni popis stanovništva u BiH na proljeće sljedeće godine

image

24SI - Nacrt zakona o popisu stanovništva u BiH, koji je upućen Savjetu ministara BiH, prošao je proceduru u Odboru za unutrašnju politiku Savjeta ministara, rekla je za "Fokus" Radmila Čičković, direktorica Zavoda za statistiku RS.

- Nakon što Nacrt zakona prođe ostale uobičajene procedure, trebalo bi da se nađe na dnevnom redu Savjeta ministara - kazala je Čičkovićeva.

Aleksandar Obradović, savjetnik za odnose sa javnošću u Savjetu ministara BiH, potvrdio je da bi Nacrt zakona uskoro trebalo da bude na dnevnom redu Savjeta ministara.

Čičkovićeva je naglasila da je u finalnoj fazi izrada popisnica, a pri kraju je i izrada dizajna upitnika.

- Sve će biti u skladu sa evropskim preporukama o popisu stanovništva. Popisnice će sadržavati sva obavezna obilježja, od osnovnih podataka do vjerske i nacionalne opredijeljenosti stanovnika BiH, te maternjeg jezika kojim govore - rekla je Čičkovićeva, te podsjetila da su izjašnjavanje o pripadnosti nekoj naciji, vjeri i o maternjem jeziku dogovorili Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović u Prudu.

Ona je rekla da većina zemalja u okruženju, koje će 2011. godine održati popis stanovništva, ovih dana provode probni popis.

- Mi smo planirali da na proljeće sljedeće godine provedemo probni popis stanovništva, kojim ćemo vidjeti kako funkcionišu i obrasci i cjelokupni način organizacije i provođenja popisa na terenu, a daće nam i odgovore kako da riješimo eventualne nedoumice kako bi popis 2011. godine protekao u najboljem redu - istakla je Čičkovićeva, te dodala da će se probni popis održati kroz određeni broj popisnih krugova, slučajnim uzorkom.

Kako je naglasila, popis stanovništva u BiH planiran je na proljeće 2011. godine.

- Provođenje popisa u BiH planirano je od 1. do 15. aprila 2011. godine sa kritičnim momentom popisa 31. marta u ponoć - kazala je Čičkovićeva.

U posao u vezi sa popisom stanovništva uključeni su Agencija za statistiku BiH, entitetski zavodi za statistiku, te geodetske uprave koje će raditi na kartografiji.

(fokus)

KOLIKO NAS IMA ?
http://popis.blogger.ba
02/06/2009 23:31