beats by dre cheap

Popis stanovništva u BiH (Post Postao/la mirza dana 28 maj 2008, 21:06)

U današnjem saopštenju SDS optužuje Stranku za BiH, SNSD, SDA... kako svojim "neobjašnjivim" potezima već godinama onemogućavaju popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, javnim istupima većina stranaka i njihovih lidera zalažu se, barem deklarativno, za što skorije sprovođenje istog, prebacujući krivicu na onog drugog.

U zemljama EU popis je planiran 2011. godine. Podatak sam govori da je za jedan ovakav projekat potrebno barem tri do četiri godine priprema (čak i u uređenim državama Unije), što bi vjerovatno iziskivalo i enormna novčana sredstva.

Koristi od popisa su višestruke. Dakle, jedan ovakav potez zasigurno ne bi značio bacanje para. Eventualno pitanje koliko je isti opravdan da se bez odlaganja stavi u sami vrh liste budžetskih prioriteta, obzirom na niz planiranih ili još neplaniranih projekata od vitalnog značaja za BiH, može biti suvišno ako se zapitamo koliko bi taj isti popis mogao doprinijeti njihovom bržem ostvarivanju.

Ukoliko pođemo od rezultata do kojih bi se došlo u slučaju realizacije popisa, u najmanju ruku to bi značilo otklanjanje niza političkih, socijalnih i inih barijera koje se ispoljavaju u neposjedovanju informacija od kojih, pa ako ne u svim, onda barem u onim zemljama koje se znaju služiti istim, zavisi najprije politički ambijent, mogućnosti progresivnih ili retrogradnih snaga da dođu do izražaja, pa tek onda i planiranje dugoročnih strategija razvoja (ukoliko takve uopšte postoje u današnjoj BiH) u svim segmentima.

Broj pismenih i nepismenih, mladih i onih koji se još tako osjećaju, obrazovanih i manje obrazovanih, zaposlenih i onih koji još za taj pojam nisu čuli, Bošnjaka i Bosanaca, Hrvata i katolika, Srba i pravoslavnih, Jugoslovena i ostalih, muških i ženskih, uspješnih poduzetnika i penzionera, studenata, talenata, državnih službenika, profesora, portira, zdravstvenih radnika, seljaka i građana, Sandžaklija, vehabija, domaćica, Kineza, terorista, balerina, četnika, kuhara, ustaša, slikara, mudžahedina, šofera, Crnogoraca, invalida, pekara, direktora, sekretarica, onih što nisu "naši", onih što svijet doživljavaju na malo "drugačiji" način, sportista i onih koji bi to željeli biti, poliglota i onih kojima je "naš" sasvim dovoljan...

Lista ovdje svakako ne završava. Teško je nabrojati sve moguće učesnike, jednako kao i statističke pokazatelje koji bi mogli pomoći u usmjeravanju zbunjenog kompasa bh. realnosti.

Dvije kategorije koje nisu gore navedene zaslužuju da im se da posebno mjesto. Od njihove "preciznosti" mnogo zavise one ostale koje bi u slučaju odgađanja popisa još dugo mogle ostati taoci politike zadržavanja statusa quo i svoju afirmaciju bi morali potražiti u nekom drugom vremenu ili na nekom drugom mjestu.

Te dvije kategorije su živi i mrtvi...

Svaki od pobrojanih i nepobrojanih učesnika dat će, jednog dana, svoju brojčanu vrijednost koju stručnjaci nazivaju statističkim podatkom. Pitanje je kome i na koji način neka od tih brojki može pomrsiti račune...?Ove tri boje, u različitim nijansama, jedini su podatak koji smo uspjeli i uspjevamo iskoristiti od posljednjeg projekta popisa stanovništva...

KOLIKO NAS IMA ?
http://popis.blogger.ba
18/05/2009 14:56