beats by dre cheap

Бијела куга - већ закуцала на врата

Datum: 11.05.2009 22:00
Autor: Шћепан Алексић

БИЛЕЋA - У посљедњих десетак година у билећкој општини рађе се све мање дјеце, а подаци, са којима располаже Центар за социјални рад, више су него алармантни. Тако је током 2007. године у тој општини, са како се процјењује више од 14.000 становника, рођено свега 69 дјеце, што је, како се вјерује, мање него икада у протеклих неколико стољећа.

Процјењује се да се дјеце рађа мање него икада због тога што млади масовно одлазе са тог подручја јер немају гдје да се запосле, пошто је цјелокупна предратна привреда посрнула. Од оних који ту остану многи се, управо због тог разлога, не одлучују за брак.

Током прошле године стање у том погледу се незнатно поправило јер су рођене 82 бебе. Aко се зна да се, до прије петнаестак година у тој општини годишње рађало и до 280 беба стиче се потпуна слика о каквом драстичном паду наталитета је ријеч. Примјера ради 1996. године рођено је 270 беба, а прије педесет година та цифра била је двоструко већа.

У Центру за социјални рад истичу да је за сваку новорођену бебу исплаћена новчана накнада, захваљујући Фонду дјечије заштите и Влади Републике Српске, па отуда и имају прецизне податке о броју новорођенчади. Међу 82 новорођенчади која су на свијет дошла током прошле године, за десеторо је исплаћено по 600 марака јер су рођена као треће по реду дијете у породици, а шесторо као четврто, па им је исплаћено по 800 марака. Према одлуци Владе Републике Српске свим осталим исплаћено је по 300 марака.

Сеоске школе

Прва посљедица ниског наталитета вјероватно ће бити скоро затварање већине од пет преосталих подручних сеоских одјељења, која послују у саставу двије билећке централне основне школе. Иста судбина, за пет-шест година, вјероватно чека и једну од двије централне основне школе у граду, ако наталитет не крене узлазном линијом.

KOLIKO NAS IMA ?
http://popis.blogger.ba
12/05/2009 11:06