beats by dre cheap

Popis stanovništva potreba svih djelatnosti

Datum: 16.11.2008 09:58
Autor: T. Šikanjić

BANJALUKA - Nijedna privredna i društvena oblast ne mogu se razvijati ukoliko država nema određenih statističkih podataka, zbog čega je neophodno izvršiti popis stanovništva u BiH, istakao je profesor doktor Zdravko Marijanac.

Popis stanovništva potreba svih djelatnosti

On je na naučnom skupu o savremenim demografskim i socioekonomskim problemima u RS, koji je juče održan na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, kazao da je popis stanovništva potreba svih privrednih, kulturnih i kulturoloških djelatnosti.

"Interesantno je da je Kraljevina Jugoslavija izvršila popis stanovništva tri godina nakon uspostavljanja, kao i Narodna Republika Jugoslavija, koja je takođe izvršila popis stanovništva tri godine po osnivanju vlasti. Evo, prošlo je 17 godina, a mi nismo bili u stanju da izvršimo popis stanovništva", naveo je Marijanac.

Dodao je da se već više godina Centar za demografska istraživanja Banjaluka bavi problematikom popisa stanovnika.

"Bilo je potrebno mnogo napora da se dogovori da je neophodan popis stanovništva, kao jedna civilizacijska potreba društva. I dalje, u Federaciji postoji otpor da se izvrši popis, uz navode koji nisu ni naučni, ni uvjerljivi, ni civilizacijski", smatra Marijanac.

Istakao je da popis stanovništva bez pokazatelja etničke, vjerske i jezičke pripadnosti ne bi imao svrhu.

Govoreći o demografskim trendovima i populacionoj politici, Draško Marinković, predsjednik Centra za demografska istraživanja, je rekao da su posljednjih godina na domaćim prostorima sve više prisutni kompleksni demografski i socioekonomski problemi.

Ti problemi se, kako je naveo, manifestuju u konstantnom smanjenju stope rađanja, procesima depopulacije, nestajanja sela, emigracija radno sposobnog stanovništva u inostranstvo, te povećanja nezaposlenosti, formiranje negativnivne socioekonomske strukture i intenzivnog smanjenja broja učenika u osnovnoj školi.

Organizator ovog naučnog skupa je bio Centar za demografska istraživanja, a finansijsku podršku su dali Ministarstvo nauke i tehnologije RS i Skupština grada Banjaluka. 

KOLIKO NAS IMA ?
http://popis.blogger.ba
07/04/2009 14:33