beats by dre cheap

Nista bez popisa...

24SI - Tokom popisa stanovništva u Kazahstanu je otkrivena najstarija žena na svijetu. Uvidom u ličnu iskaznicu Sahane Dosove lako se može utvrditi da će 27. marta napuniti ni manje ni više nego 130 godina! Sahan Dosova koja živi na periferiji mjesta Karaganda, kao najstarija žena na Zemlji je otkrivena sasvim slučajno tokom popisa stanovništva u Kazahstanu. Tokom života je rodila desetero djece, a posljednje od njih je rodila u 64. godini života.

Na pitanje o tajni njene dugovječnosti kazahstanska starica odgovara kako "nema nikakve posebne tajne".

"Jednostavno nikada nisam uzimala lijekove, a ako bih se razboljela liječila sam se tradicionalnom medicinom. Uvijek sam se pridržavala muslimanskog posta, a prema slatkišima sam uvijek bila ravnodušna", rekla je vitalna starica koja se još uvijek može pohvaliti vrlo dobrim vidom, dok joj je sluh posljednjih godina oslabio, piše Index.

Kazahstanska "super-baka" prvi se puta udala sa 18 godina. Ukupno se udavala dva puta i obojica njenih supruga su umrli prije nje.

Drugog je supruga sahranila 1954. godine. U braku je imala desetero djece koja su proširila njenu porodicu sa osam unuka, 12 praunuka i 24 prapraunuka. Sada živi sa 42-godišnjom unukom Gauharom Kanievojom koja kaže da je njena baka dok je bila mlada jako voljela plesati i pjevati, a danas uživa kada vidi svoje potomke dok plešu na porodičnim svečanostima.

Komentarišući jednu od životnih mudrosti koje je stekla tokom dugog života Sahan Dosova je rekla kako se uvijek treba radovati životu i onda se neće primijetiti kako godine brzo lete.

"Ples ili razgovor sa srdačnom osobom donose više zdravlja nego najsavremeniji lijekovi", poručila je na kraju baka Sahan.

(24sata.info)

KOLIKO NAS IMA ?
http://popis.blogger.ba
12/03/2009 14:07