beats by dre cheap

Počele pripreme za popis stanovništva

Nakon što je Savez za demografsku politiku RS prije više od mjesec dana počeo operativnu pripremu za popis stanovništva i Zavod za statistiku FBiH startovao je s tehničim pripremama za ovaj posao. To je potvrdio Derviš Đurđević, direktor Zavoda, i naveo da je Savjet ministara BiH, nakon nedavnog dogovora u Odžaku, donio odluku da agencije za statistiku u BiH počnu pripremati popis stanovništva.

On je podsjetio da su agencije taj posao počele i ranije, odnosno da su prošlog mjeseca agencije za statistiku BiH, RS i FBiH počele formiranje radnih grupa koje će vršiti potrebne tehničke pripreme.

- Mi vršimo pripreme kao da će popis biti sutra - istakao je Đurđević i dodao da su predstavnici Zavoda nedavno održali sastanak i s predstavnicima EUROSTAT-a na kojem je konstatovano da treba da počnu tehničke pripreme.

Đurđević je istakao da je neophodno donijeti niz zakona o popisu stanovništva, finansiranju popisa, registraciji, kao i nekoliko drugih odluka i naglasio da bi popis trebalo da bude proveden 2011. godine.

- Agencija za statistiku BiH u naredne dvije sedmice treba da predloži Savjetu ministara BiH članove interresorne radne grupe za pripremu zakona o popisu stanovništva i započeti tehničke pripreme za provođenje popisa - navode u Savjetu ministara BiH.

Nadležne institucije BiH rade na realizaciji zaključaka iz zajedničke izjave koju su na sastanku u Odžaku potpisali lider SDA, Sulejman Tihić, SNSD-a, Milorad Dodik, i HDZBiH, Dragan Čović.

Iz Savjeta ministara BiH juče je rečeno da Državna komisija za imovinu ima zadatak da u roku od 20 dana, od posljednje sjednice Savjeta ministara održane prošlog četvrtka, izradi zakon o državnoj imovini.

Zvonimir Kutleša, predsjednik Komisije za raspodjelu državne imovine, rekao je da nakon dogovora iz Pruda postoje vidljive naznake da bi zakon mogao biti izrađen za desetak dana.

- Postoje sitnice kojih se lideri stranaka nisu doticali, a koje jesu bitne. Mislim da one neće zaustaviti završetak ovog posla s obzirom da je primjetna dobra volja među članovima komsije - rekao je Kutleša.

KOLIKO NAS IMA ?
http://popis.blogger.ba
18/11/2008 18:10