KOLIKO NAS IMA ?

Dobrodošli na moj blog...Na ovom blogu su objavljene vijesti sa internet portala koje su u vezi sa popisom stanovništva ili demografijom uopšte...Hvala na posjeti...

29.03.2010.

Питер Еверерс: У Европи би настала рупа без пописа становника у БиХ

Datum: 28.03.2010 21:00
Autor: Жељка Домазет

Уколико БиХ не би обавила попис становништва 2011. године, настала би једна празнина у Европи у којој би постојала једна земља која није извршила попис становништва. Посљедице тога су велике и по регионалне односе и по државну политику БиХ и комплетно питање проширења Европске уније.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" Питер Еверерс, директор "Евростата".

Он је додао да је изјашњавање о националној и вјерској припадности препорукама ЕУ дефинисано као необавезно питање, али да је то ствар државе да ли ће оно бити у упитнику.

- Држављани БиХ, који живе у некој другој земљи, нису дио пописа становника у БиХ. То су држављани БиХ који живе у иностранству. Све друге земље које спроводе попис становништва пописују и њих и чине доступним информацију о броју држављана БиХ који су укључени у њиховим пописима - рекао је Еверерс.

* ГЛAС: Босна и Херцеговина попис становништва није обавила од 1991. године. Ова земља годинама живи на процјенама о броју својих становника?

ЕВЕРЕРС: Попис становништва је активност која је специфична. У неким државама може постати захтјевно да се изврши попис становништва, али ту активност БиХ би требало да обави и због себе, свог развоја, планирања, због свог окружења и да то учини када и све земље Европе 2011. године.

* ГЛAС: У БиХ постоје спорења око тога да ли се у попису становништва у БиХ треба наћи изјашњавање о националној, вјерској и језичкој припадности?

ЕВЕРЕРС: Препоруке Уједињених нација су врло јасне када је ријеч о обавезним питањима и оним која нису обавезна, односно дефинитивних варијабли и оних које нису кључне. Варијабле, односно питања која нису обавезна могу бити уврштена у упитник као што су питања у вези са вјерском, националном и језичком припадности. У том случају препоручујемо да се користе препоруке УН како се та питања могу верификовати. Земља која пописује становништво мора да одлучи да ли ће уврстити ова питања у побројавање становништва или неће. Многе земље укључују ова питања, али испитаници не морају да одговоре на њих. На њиховој доброј вољи се заснива да ли ће на њих одговорити или неће. Држава у зависности од својих националних циљева може додавати питања и одлучити о питањима која су њима интерно важна. Дакле, постоје обавезна, необавезна и допунска питања. Aко постоји потреба државе и државни циљ да се прикупе одређени подаци то зависи од надлежних органа.

* ГЛAС: Да ли је изјашњавање о вјерској, националној и језичкој припадности спорно за Евростат?

ЕВЕРЕРС: Од 36 земаља оних које су чланице Европске уније и оних које су потенцијалне чланице ЕУ, земаља које су кориснице IPA фондова, 19 укључују питања о етничкој, вјерској и језичкој припадности. То је довољан показатељ о свему томе.

* ГЛAС: Уколико БиХ не успије доћи до закона о попису становништва 2011. године, шта би то значило?

ЕВЕРЕРС: То значи да би настала једна празнина у Европи у којој би постојала једна земља која није извршила попис становништва. Посљедице тога су велике и по регионалне односе и по државну политику БиХ и комплетно питање проширења Европске уније. БиХ су потребни поуздани подаци да би се развијала и да би се развијале одређене политике. Међународне организације, Свјетска банка ММФ, УН, Европска унија све те организације користе статистичке податке да развију програме подршке за све земље, да израчунају доприносе и све друге даље кораке подршке развоју. Стога је попис становништва, односно статистика, кључни елемент за изградњу друштва. Попис становништва је модел, база и мајка свих статистика. Стога је јако важно да БиХ изврши попис становништва 2011. када и све остале земље ЕУ.

* ГЛAС: Бошњачке странке траже да се у попис уврсти и дијаспора и тврде да би се без пописа дијаспоре БиХ одрекла својих становника?

ЕВЕРЕРС: Држављани БиХ који живе у иностранству су већ обухваћени пописом становништва земаља у којима живе. Од земље која спроводи попис, на примјер Њемачке добићемо податке о држављанима БиХ који живе у тој земљи. Добиће се податак о њиховом мјесту рођења и када су се доселили у ту земљу. То важи за остале земље.

Подаци рецимо држављана БиХ који су пописани у некој другој земљи и подаци који се о тим држављанима добију у БиХ путем допунских питања, могу се допуњавати. Добар статистичар ће користити ова два метода.

Дакле, попис становништва је побројавање становника једне земље које је јасно дефинисано као пописивање домаћинстава у једном временском раздобљу, куцањем на врата и попуњавањем образаца на основу постављених питања у тим домаћинствима. У тим питањима се могу наћи и питања о људима који су тренутно одсутни и не живе у тим домаћинствима. То је систем побројавања становника и прикупљање података.

Држављани БиХ који живе у некој другој земљи нису дио пописа становника у БиХ. То су држављани БиХ који живе у иностранству.

Неке земље могу користити додатне обрасце у прикупљању података у попису уврштавајући питања за њихову интерну употребу и односе се на ствари које нису обавезне. БиХ није једини случај који би могао користити ове допунске обрасце. Међутим, то није дио пописа становништва и не може се верификовати као такав. Ови подаци нису битни за попис становништва као такав. Ти подаци зависе од интерне потребе сваке државе.

Новац

* ГЛAС: Када би до пописа становништва требало да дође и колико ће, по Вашим процјенама, коштати?

ЕВЕРЕРС: До пописа становништва треба да дође 31. марта, односно 1. априла 2011. године. Попис становништва у БиХ требало би да кошта око десет милиона евра. Европска унија ће у томе помоћи. ЕУ се обавезала да ће помоћи са 4,5 милиона евра.

KOLIKO NAS IMA ?
<< 03/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

MOJI LINKOVI

DEMOGRAFSKE INSTITUCIJE
AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH
ZAVOD ZA STATISTIKU RS
ZAVOD ZA STATISTIKU FBIH
CENTAR ZA DEMOGRAFSKA ISTRAZIVANJA

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
31386

Powered by Blogger.ba