KOLIKO NAS IMA ?

Dobrodošli na moj blog...Na ovom blogu su objavljene vijesti sa internet portala koje su u vezi sa popisom stanovništva ili demografijom uopšte...Hvala na posjeti...

08.03.2010.

Alarmantna demografska slika Srpske

Starimo duplo brže od ostalih Evropljana

Banjaluka - Građani u BiH stare dvostruko brže u odnosu na stanovnike zemalja Evropske unije, pokazala su istraživanja Eurostata po kojima se udeo populacije mlađe od 15 godina u BiH u periodu od 1991. do 2007. smanjio za sedam odsto, dok je ova promena u EU bila tri odsto.

 

Alarmantna slika starenja stanovništva u RS „otkrivena“ je u nedavno objavljenom dokumentu strategije reforme penzionog sistema. To je prvi zvaničan dokument u poslednjih 19 godina o demografskim aspektima u RS, jer je poslednji popis stanovništva obavljen 1991. godine.
Demografi su na osnovu procenjenih oko 1,3 miliona ljudi u RS, upozorili da će za 47 godina „nestati“ čak 472.013 građana Srpske. Radno sposobno stanovništvo (18-64 godine) će se prepoloviti, a broj starijih od 65 godina udvostručiti. Procenjuje se da će biti sve manje mlađih od 18 godina čime će se premašiti i evropski prosek starenja stanovništva.
Kratkovidost vlasti u RS mogla bi skupo da nas košta i zbog činjenice da se pronatalitetna politika svodi na usvajanje zakona i brojnih strategija, kao i povremenih „vatrogasnih“ mera za socijalno ugrožene kategorije. Drugim rečima, niko ne sprovodi u delo mere za podsticanje razvoja porodice.
Francuska, koja je pre 80 godina shvatila šta je najveći kapital države, odgovaraju’im merama ya podiyanje nataliteta zaustavila je starenje stanovništva. Tamošnji demografi su izračunali da bi fertilitet bio niži za 10 odsto da je prepušten spontanim tokovima.
Ostale zemlje Evropske unije takođe aktivno sprovode pronatalitetne mere. Tako se podrška porodici obezbeđuje počev od novčane pomoći pri venčanju, PDV olakšica za bebi opremu, posebne pomoći za samohrane roditelje, dužih odsustava za porodilje, besplatnog javnog prevoza za porodilje, sve do izdašnog dečjeg dodatka koji se usklađuje sa troškovima života.
Demografski stručnjak iz Novog Sada Branislav Đurđev, koji je angažovan na demografskim istraživanjima u RS, kaže da ukoliko bismo već danas preduzeli najbolje mere, rezultat bi se video tek za desetak godina.
- Deca kod nas već odavno ne znače ekonomsku dobit, a tradicionalno niske norme dosegle su kritične vrednosti. U takvoj situaciji nije čudo da neki smatraju da se u modernim društvima deca rađaju samo zbog jedinstvenog zadovoljstva koje pruža roditeljstvo - objašnjava Đurđev. On dodaje da planiranje porodice dolazi nakon sprovođenja populacionih mera i tada se uzima u obzir broj dece koji je potreban za prostu zamenu generacija. Osnovni postulat mora biti veći fertilitet, i to je ekonomsko preimućstvo.
- Društvo bez dovoljno dece mora ponuditi i cenu kako bi „kupilo“ dete više - navodi Đurđev.
Iako su uradili demografske analize i strategiju razvoja porodice do 2014., u Ministarstvu porodice RS priznaju da se zbog nedostatka popisa stanovništva sve oslanja na procenu. Napominju da demografska politika zahteva vreme i novac i traži stalno praćenje i reagovanje u datom momentu. Dosadašnje mere bazirane su na jednokratnoj novčanoj pomoći za rođenje deteta, dečjeg dodatka sa imovinskim cenzusom, zapošljavanje pripravnika i subvencionisanje kamatne stope od jedan odsto za stambene kredite.
- Pošto je u RS negativan prirodni priraštaj od 2002., naš zadatak treba da bude zaustavljanje tih trendova da bismo na kraju postigli da prirodni priraštaj bude na nuli - kaže Nada Lipovac, načelnica Odeljenja za porodicu u resornom ministarstvu.

 

Dodatak za treće dete
Vlada RS obavezala se da će najkasnije do 2014. uvesti obavezan dečji dodatak za treće dete bez imovinskog cenzusa roditelja, povećavati iznose dodataka za decu, inicirati smanjenje stope PDV na dečje proizvode, obezbediti olakšice za stambeno zbrinjavanje mladih, stimulisati poslodavce da zapošljavaju mlade, pomoći u lečenju neplodnosti, obezbediti dostupnost vrtića u selima, a za siromašnu i za decu sa posebnim potrebama obezbediti besplatan vrtić. Posebni ciljevi su unapređenje položaja žena na selu, kao i otvaranje vrtića i ambulanti na selu.

 

Projekcije ukupnog stanovništva za pretpostavljeni fertilitet u RS
Godina / Pretpostavljeni broj stanovnika
2016. / 1.237.275
2026. / 1.154.092
2036. / 1.049.113
2046. / 929.528
2056. / 813.922
*Podaci iz Strategije reforme penzionog sistema RS

 
KOLIKO NAS IMA ?
<< 03/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

MOJI LINKOVI

DEMOGRAFSKE INSTITUCIJE
AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH
ZAVOD ZA STATISTIKU RS
ZAVOD ZA STATISTIKU FBIH
CENTAR ZA DEMOGRAFSKA ISTRAZIVANJA

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
31386

Powered by Blogger.ba