KOLIKO NAS IMA ?

Dobrodošli na moj blog...Na ovom blogu su objavljene vijesti sa internet portala koje su u vezi sa popisom stanovništva ili demografijom uopšte...Hvala na posjeti...

15.04.2009.

Republika Srpska pred demografskom katastrofom!

24SI - Republika Srpska suočiće se sa pravom demografskom katastrofom ukoliko Srbija dobije bezvizni režim sa zemljama EU prije BiH, procjenjuju demografi. Veliki broj obrazovanih mladih ljudi, posebno iz nerazvijenog istočnog dijela Srpske, zatražiće državljanstvo i pasoš Srbije i zauvijek otići sa ovih prostora, piše "Press RS".

"Siguran sam da bi najmanje 50.000 mladih Srba uzelo državljanstvo Srbije i otišlo da živi u zemlji čijim bi pasošem mogli da putuju i rade na Zapadu", kazao je Đorđe Radanović, predsjednik Centra za afirmaciju mladih iz Šekovića i član predsjedništva Evropskog pokreta u BiH.

Radanović kaže da bi se Srbi u BiH ponašali kao Hrvati kojih je svakog dana sve manje zbog mogućnosti posjedovanja hrvatskog državljanstva i pasoša, te češćeg putovanja i privremenog zapošljavanja u zemljama EU.

Upozorio je da je trend odlaska mladih, ali i čitavih porodica, posebno iz istočnog dijela RS, više nego zabrinjavajući, napomenuvši da je sve više praznih kuća u Šekovićima, Rogatici, Višegradu, Rudom, Čajniču, Kalinoviku.

Član Vijeća za demografsku politiku Stevo Pašalić smatra da bi mladi vjerovatno pokušali da iskoriste mogućnosti koje im daje dvojno državljanstvo i ističe da bi moglo biti odliva stanovništva.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić rekao je da BiH do kraja godine može da ispuni preostalnih 27 uslova za dobijanje bezviznog režima i upozorava da bi EU, nakon toga, mogla postaviti nove prepreke.

"Oni ne žele da na svojoj teritoriji vide likove sa pasošima BiH koji nemaju nikakve veze sa ovom zemljom. Riječ je o vehabijama i mudžahedinima koje EU ne želi na svom tlu", tvrdi Jovičić.

Šef pregovaračkog tima BiH za liberalizaciju viznog režima sa EU Samir Rizvo istakao je da je od preostalih 27 uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima djelimično ispunjeno 18, a da je devet više političke, a ne tehničke prirode i da zahtijevaju usvajanje odgovarajućih zakona u parlamentu BiH.

To su, rekao je, zakon o graničnoj kontroli i zakoni koji se odnose na sprečavanje ilegalne trgovine oružjem i na pružanje međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima.

KOLIKO NAS IMA ?
<< 04/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

MOJI LINKOVI

DEMOGRAFSKE INSTITUCIJE
AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH
ZAVOD ZA STATISTIKU RS
ZAVOD ZA STATISTIKU FBIH
CENTAR ZA DEMOGRAFSKA ISTRAZIVANJA

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
31386

Powered by Blogger.ba