KOLIKO NAS IMA ?

Dobrodošli na moj blog...Na ovom blogu su objavljene vijesti sa internet portala koje su u vezi sa popisom stanovništva ili demografijom uopšte...Hvala na posjeti...

09.02.2009.

BiH političari u razmiricama oko detalja vezanih za popis stanovništva


15/12/2008

Vrijeme za provođenje popisa stanovništva u BiH ističe, a političke razmirice blokiraju usvajanje osnovnih zakonskih propisa. EU je upozorila na konsekvence po stremljenja BiH ka pridruživanju Uniji.

Vlatko Vukotić za Southeast European Times iz Sarajeva –15/12/08

photo

Raspravlja se o tome da li bi građani trebali odgovarati na pitanja o religiji i maternjem jeziku. [Getty Images]

Popis stanovništva je jedno od mnogih pitanja u kojima su političari u Bosni i Hercegovini (BiH) podijeljeni. Nakon zadnjeg popisa provedenog 1991, izbio je rat, i procjenjuje se da je domove napustilo oko 2,2 miliona stanovnika. Polovina njih nikad se nije vratilo -- a prema procjenama, 400.000 ih još uvijek živi u inostranstvu.

Predstavnici tri glavne nacionalnosti u BiH -- Bošnjaka, Srba i Hrvata -- dogovorili su se o održavanju popisa stanovništva u 2011. u skladu s normama EU. Međutim, oni se ne slažu po pitanju toga da li ispitanici trebaju naznačavati svoju etničku pripadnost, religiju i maternji jezik. Srbi traže da se ta pitanja uključe u popis, a Bošnjaci i Hrvati opiru se toj zamisli, pošto se mnogi iz njihovih zajednica nisu nikako vratili svojim kućama.

Evropski parlament i Vijeće ministara EU usvojili su ljetos zakonodavstvo po pitanju popisa stanovništva u zemljama članicama i u zemljama-kandidatkinjama poput Bih. U upitnicima koje je propisala EU ne traži se pitanje o etničkoj niti nacionalnoj pripadnosti.

"Na svakoj je zemlji da odluči da li će dodavati pitanja. [Međutim,] popis stanovništva izvršen samo u jednom [BiH] entitetu ne bi bio zadovoljavajući za EU, jer nama je potreban popis kojim će se obuhvatiti cijela država," izjavio je šef delegacije EK u BiH Dimitris Kourkoulas.

Evropska komisija (EK) upozorava da BiH neće biti u mogućnosti obaviti pregovore o pristupanju ako ona uskoro ne bude sprovela popis. Politike EU vezane za regionalni razvoj i njene budžetske odluke zavise od pouzdanih društveno-ekonomskih podataka, bez kojih bi provedba politika EU bila nemoguća.

photo

"Popis stanovništva izvršen samo u jednom entitetu ne bi bio zadovoljavajući za EU, jer nama je potreban popis kojim će se obuhvatiti cjela država," izjavio je ambasador Dimitris Kourkoulas, šef delegacije EK u BiH. [Vlada BiH]

"Do 2013. moramo postići dogovor o upravnim jedinicama za naše regionalne politike. Stoga su za BiH potrebni noviji podaci," izjavio je Pierre Mirel, direktor EK za zapadni Balkan.

Nakon višegodišnjih razmirica, dogovor lidera tri vladajuće političke stranke obnovio je nadu. Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović da bi, kad se usvoji zakonodavstvo vezano za popis na nivou zemlje, upitnik za 2011. godinu trebao uključivati pitanja u vezi s etničkom pripadnošću, religijom i jezikom. Oni su se isto tako složili da se zastupljenost nacionalnosti u svim državnim institucijama do 2014. godine utvrđuje na osnovu popisa iz 1991. godine.

Međutim, Tihić i Čović nemaju dovoljno moći u parlamentu da bi mogli garantirati usvajanje tih zakonskih propisa. Njihovi koalicioni partneri na državnom nivou, Stranka za BiH (SBiH) i HDZ 1990, osudili su njihov prijedlog. Lideri tih dvaju stranaka Haris Silajdžić i Božo Ljubić smatraju da se takvim pravilima za popis izlazi u susret vladi RS, a odbacuju zahtjevi samih Bošnjaka i Hrvata. Strane koje podržavaju taj dogovor nadaju se da će uspjeti navesti nekoliko opozicionih članova u državnom parlamentu da glasaju za njega.

S druge strane, Vijeće ministara EU pozdravilo je taj trostranački sporazum. Visoki predstavnik Miroslav Lajčak izjavio je kako je vidio "pozitivne signale", koji su uslijedili nakon što su lideri tri najjače stranke u BiH postigli dogovor. "To je korak u ispravnom pravcu, i sad mi očekujemo njegovu provedbu," rekao je on.

Vijeće ministara BiH poduzelo je prvi korak izdavanjem naloga Agenciji za statistiku da otpočne s pripremama za popis 2001. godine, te da imenuje članove u radnu grupu koja će raditi na izradi zakona o popisu. Ono je također pozvalo državna i entitetska ministarstva da pripreme program za povratnike u periodu 2009-2014. Eksperti procjenjuju da će taj posao koštati 20m eura, to jest 5 eura po građaninu.

photo

BiH je, kako se procjenjuje, nakon zadnjeg popisa napustilo 2,2 miliona stanovnika. [Arhiva]

Sad kad je prošlo 17 godina bez vođenja ikakvih evidencija, eksperti se ne slažu po pitanju toga koliko ukupno ljudi živi u BiH. Ona je 1991. imala 4,377.033 stanovnika. Vlada smatra da je ta cifra pala na 3,8 miliona. Za razliku od toga, američka Centralna obavještajna agencija procijenila je u julu mjesecu da broj stanovništva iznosi 4,590.310 -- 48% Bošnjaka, 37,1% Srba, 14,3% Hrvata i 0,6% ostalih.

Popisi stanovništva u BiH datiraju još iz 1879, iz austrougarskih vremena. Održano ih je 12 u periodu između 1879. i 1991. U svim tim upitnicima od ispitanika je traženo da izjave svoju vjersku pripadnost. U svim jugoslavenskim popisima traženo je da se izjavi i nacionalna pripadnost.

Ako bude izbrojala stanovništvo na nivou cijele zemlje, BiH bi trebala biti u mogućnosti da svoje nalaze uporedi s nalazima svojih susjeda. One su sve utvrdile znake izmještanja vezanog za ratno stanje. Popisom u Hrvatskoj 2001. pokazalo se da se broj stanovnika čak i smanjio za 2,6%. Populacija etničkih Srba smanjena je za dvije trećine, sa 12,2% na 4,5%. Popisom u Srbiji 2002. pokazalo se da je po prvi put u njenoj historiji broj starijeg stanovništva (više od 65 godina) daleko veći od broja djece (manje od 18 godina). Srpska manjina u Crnoj Gori naglo se popela sa 9% iz 1991. do skoro 32% u 2003. Kosovo 2009. planira pobrojavati svoje stanovništvo po prvi put u zadnjih 28 godina.

Analitičari iz BiH očekuju da će se pojaviti slika slična onoj na Kosovu, s ogromnim demografskim promjenama. Oni predviđaju da će popis stanovništva u BiH pokazati ono isto što su pokazali i brojni izbori -- da vrlo mali broj Bošnjaka, Srba i Hrvata još žive na istom mjestu gdje su živjeli kad je održavan zadnji popis.

KOLIKO NAS IMA ?
<< 02/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728

MOJI LINKOVI

DEMOGRAFSKE INSTITUCIJE
AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH
ZAVOD ZA STATISTIKU RS
ZAVOD ZA STATISTIKU FBIH
CENTAR ZA DEMOGRAFSKA ISTRAZIVANJA

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
31385

Powered by Blogger.ba