KOLIKO NAS IMA ?

Dobrodošli na moj blog...Na ovom blogu su objavljene vijesti sa internet portala koje su u vezi sa popisom stanovništva ili demografijom uopšte...Hvala na posjeti...

28.01.2009.

Popis stanovništva u BiH moguć do 2011

08.08.2008. 17:12

Image
Popis stanovništva u BiH moguće je provesti 2011. godine, ukoliko se o tome što prije donese politička odluka i ukoliko se nastavi intenzivno raditi na pripremnim radnjama za provedbu ove velike statističke akcije, ocijenila je u izjavi za Fenu šefica Populacijskog fonda UN-a u BiH Željka Mudrovčić.

Ona je kazala da se s aspekta stručnjaka u ovoj oblasti, popis stanovništva može obaviti 2011. godine, kada i u drugim zemljama na jugu Evrope, pod uvjetom da se "već sutra nastave pretpripremne radnje".

-Međutim, ukoliko se i dalje bude čekalo na odluke da se tek onda počne raditi, onda sam malo skeptična da možemo stići to uraditi do 2011. godine, smatra Mudrovčić.

S obzirom na činjenicu da je popis stanovništva u BiH više političko, nego demografsko pitanje, Mudrovčić ukazuje na preporuke evropskih statističara o tome koje su obavezne karakteristike koje se moraju popisati.

Uz podsjećanje da zapadnoevropske zemlje uopće ne popisuju etnicitet, i Mudrovčić preporučuje stručnjacima u BiH da etničke karakteristike stanovništva ne bi trebalo popisivati ili bi etnicitet trebalo svesti na okvir ljudskih prava.

Tako i preporuke statističara Evrope navode da su podaci o etnicitetu relevatni kako bi se razumjele kulturološke razlike stanovništva, pozicija etničke grupe u društvu, a najviše radi monitoringa diskriminatorne i antidiskriminatorne politike u zemlji.

-Ovdje se o etnicitetu u tom smislu uopće ne razgovara, iako su antidiskriminatorne politike osnova provođenja ljudskih prava u zemlji, upozorava Mudrovčić, navodeći da se u BiH etno pripadnost često miješa s nacionalnim, a da se pri tome ne spominju nikakve druge kulturološke karakteristike.

Ona također naglašava da BiH radi svog napredovanja prema evropskim integracijama i uopće razvoja mora imati pouzdane evidencije o strukturi stanovništva.

Napominje da je Populacijski fond UN-a napravio dokument koji služi kao osnova da se ide dalje u pripremu za popis stanovništva. Osim toga, Fond radi na mobilizaciji sredstava da bi kartografi napravili test snimanje, a potom snimanje cjelokupne teritorije BiH, bez čega se ne može pristupiti popisivanju stanovnistva.

-Kada Vijeće ministara bude donijelo odluku, spremni smo da preuzmemo sve što se tiče tehničkog i stručnog aspekta, te statističkim agencijama i drugima koji će biti uključeni u ovaj posao pomognemo da se popis napravi kako treba, naglasila je šefica Populacijskog fonda UN-a u BiH.

(Svevijesti.ba/Fena)

KOLIKO NAS IMA ?
<< 01/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MOJI LINKOVI

DEMOGRAFSKE INSTITUCIJE
AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH
ZAVOD ZA STATISTIKU RS
ZAVOD ZA STATISTIKU FBIH
CENTAR ZA DEMOGRAFSKA ISTRAZIVANJA

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
31386

Powered by Blogger.ba