KOLIKO NAS IMA ?

Dobrodošli na moj blog...Na ovom blogu su objavljene vijesti sa internet portala koje su u vezi sa popisom stanovništva ili demografijom uopšte...Hvala na posjeti...

18.11.2008.

Počele pripreme za popis stanovništva

Nakon što je Savez za demografsku politiku RS prije više od mjesec dana počeo operativnu pripremu za popis stanovništva i Zavod za statistiku FBiH startovao je s tehničim pripremama za ovaj posao. To je potvrdio Derviš Đurđević, direktor Zavoda, i naveo da je Savjet ministara BiH, nakon nedavnog dogovora u Odžaku, donio odluku da agencije za statistiku u BiH počnu pripremati popis stanovništva.

On je podsjetio da su agencije taj posao počele i ranije, odnosno da su prošlog mjeseca agencije za statistiku BiH, RS i FBiH počele formiranje radnih grupa koje će vršiti potrebne tehničke pripreme.

- Mi vršimo pripreme kao da će popis biti sutra - istakao je Đurđević i dodao da su predstavnici Zavoda nedavno održali sastanak i s predstavnicima EUROSTAT-a na kojem je konstatovano da treba da počnu tehničke pripreme.

Đurđević je istakao da je neophodno donijeti niz zakona o popisu stanovništva, finansiranju popisa, registraciji, kao i nekoliko drugih odluka i naglasio da bi popis trebalo da bude proveden 2011. godine.

- Agencija za statistiku BiH u naredne dvije sedmice treba da predloži Savjetu ministara BiH članove interresorne radne grupe za pripremu zakona o popisu stanovništva i započeti tehničke pripreme za provođenje popisa - navode u Savjetu ministara BiH.

Nadležne institucije BiH rade na realizaciji zaključaka iz zajedničke izjave koju su na sastanku u Odžaku potpisali lider SDA, Sulejman Tihić, SNSD-a, Milorad Dodik, i HDZBiH, Dragan Čović.

Iz Savjeta ministara BiH juče je rečeno da Državna komisija za imovinu ima zadatak da u roku od 20 dana, od posljednje sjednice Savjeta ministara održane prošlog četvrtka, izradi zakon o državnoj imovini.

Zvonimir Kutleša, predsjednik Komisije za raspodjelu državne imovine, rekao je da nakon dogovora iz Pruda postoje vidljive naznake da bi zakon mogao biti izrađen za desetak dana.

- Postoje sitnice kojih se lideri stranaka nisu doticali, a koje jesu bitne. Mislim da one neće zaustaviti završetak ovog posla s obzirom da je primjetna dobra volja među članovima komsije - rekao je Kutleša.

KOLIKO NAS IMA ?
<< 11/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

MOJI LINKOVI

DEMOGRAFSKE INSTITUCIJE
AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH
ZAVOD ZA STATISTIKU RS
ZAVOD ZA STATISTIKU FBIH
CENTAR ZA DEMOGRAFSKA ISTRAZIVANJA

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
31385

Powered by Blogger.ba